Lean Startup in socialno podjetništvo

Lean Startup in socialno podjetništvo

Uspešen podjetnik in metodologija Lean

Z uporabo načel in orodij iz metodologije Lean želimo ustvariti nov okvir, ki izpolnjuje edinstvenim izzivom socialno dobrih organizacij: neprofitnih organizacij in socialnih podjetij.

Tudi sami se konstantno učimo in prilagajamo ciljni publiki, zato želimo pomagati tudi tebi.

Načela Lean želimo prilagoditi za tvoje edinstvene izzive in ustvariti nove priložnosti  za organizacije, ki delajo za družbeno dobro.

Kaj je metodologija Lean?

Leta 2011 je Eric Ries izdal knjigo The Lean Startup, ki je postavila nov iziv ustanoviteljem startup podjetij kako zgraditi in voditi podjetje. Nov način vodenja temelji na maksimiziranju vrednosti za končne uporabnike obenem pa minimiziranju odvečnega truda. V svetu, kjer 99% startup podjetjem ne uspe preživeti, je cilj metodologije Lean ponuditi podjetjem večje možnosti za uspeh in trajnostno rast.

'Lean' predstavlja okvir za razvoj novih produktov in spoznavanje naših kupcev. Namesto tradicionalnih metod vodenja organizacije,  uporaba 'Lean' metodologije spodbuja preizkušanje in eksperimentiranje namesto temeljitega načrtovanja, vrednoti povratne informacije strank namesto intuicije in uporablja iterativne metode nad tradicionalnim razvojem.

Vključuje pojme, kot so 'Minimum Viable Product (MVP)' in 'Pivot', ki omogoča podjetnikom in organizacijam spremeniti strategijo smeri razvoja.

V kolikor želiš izvedeti več ti toplo priporočamo knjigo Eric Ries-a The Lean Startup.

Lean Startup in socialno podjetništvo

Ali si na pravi poti s tvojim produktom oziroma storitvijo?

S sprejemanjem Lean Startup miselnosti, boš razvijal tvoje izdelke in storitve na popolnoma drugačen način. Tvoja prva naloga je da preizkusiš svoje predpostavke. To storiš z merjenjem rezultatov, ki potrdijo ali zavržejo tvoje predpostavke. Iz teh rezultatov se lahko naučiš ali potrebuješ spremeniti strategijo in začeti razvijati v novo smer ali ostati na začrtani poti. Spreminjanje strategije imenujemo tudi pivotiranje.

Ali si pripravljen na novo, uspešnejše poglavje na tvoji podjetniški poti?